Miten tilat voivat muovata työkulttuuria?

Kun Outokummulle suunniteltiin uusi pääkonttori, piti huomioida monipuolisten työskentely- ja neuvottelutilojen tarve. Lisäksi piti miettiä, miten tilat voivat edistää uudenlaisen työkulttuurin syntymistä.

Kun maailman suurin teräsyhtiö Outokumpu päätti muuttaa pääkonttorinsa Espoon Niittykummusta Helsingin Salmisaareen, muuttui paljon muutakin kuin pelkkä sijainti. Kesällä 2016, kun Outokummun muuttokuorma saapui Salmisaareen, alkoi muutos kohti yhteisöllisempää työkulttuuria.

Espoon vanhalla toimistolla outokumpulaiset työskentelivät 1970-luvulla rakennetussa talossa, jossa kaikilla oli omat huoneet, piirit ja rutiinit. Muuttoa Salmisaareen ja avokonttoriin odotettiin kiinnostuneina.

“Vau, teilläkö on tällaiset tilat”

Fyra pääsi suunnittelemaan Outokummun uuden pääkonttorin kilpailutuksen kautta. Outokummun kiinteistöpäällikön Taisto Kauppisen mukaan ”Fyran kanssa keskustelu oli heti oikeilla raiteilla ja tarpeeksi konkreettista”.

Myös Outokummun odotukset uudelta pääkonttorilta olivat konkreettisia ja mietittyjä: esimerkiksi ajatus keskitetystä neuvottelukeskuksesta oli valmiina. Siihen koottiin yhteensä 18 erilaista neuvottelu-, puhelin- ja kokoustilaa.

Kaikessa suunnittelussa lähdettiin siitä, että lopputuloksen piti vähän ravistella perinteikästä teollisuudenmuotoa, muttei silti tuntua liian trendikkäältä.

Brändin tarinaa tuotiin tiloihin teräksisillä yksityiskohdilla, sinisellä värillä ja simppelillä, selkeällä muotokielellä, joka tulee erityisen hyvin esiin juuri neuvottelukeskuksessa.

“Kun keskukseen astuu sisälle, tulee heti sellainen olo, että vau, teilläkö on tällaiset tilat”, Taisto sanoo.

“Kukaan ei kaipaa takaisin”

Muuttoa omista huoneista avokonttoriin helpotti se, että työntekijät pidettiin koko ajan kartalla siitä, mitä tapahtuu ja milloin. Työntekijät saivat muun muassa koeistua uudet kalusteet ja vierailla työmaalla.

Siitäkin keskusteltiin, mitä avotoimisto nykyaikana tarkoittaa. Se ei ole yksi iso tila, jossa kaikki kuulevat kaikkien puhelut, vaan monitilatoimisto, jossa on paitsi omat työpisteet, myös pieniä vetäytymistiloja, sohvaryhmiä, sermeillä rajattuja rauhallisen työn pisteitä ja tiloja, joissa voi puhua rauhassa puhelua tai osallistua palaveriin.

Jokaisessa kerroksessa ja siivessä on useita erilaisia paikkoja, joista voi valita juuri itselleen sopivan paikan ja tavan tehdä työtä.

”Puoli vuotta on nyt oltu uusissa tiloissa, eikä kukaan kaipaa takaisin. Työilmapiiri on iloisempi, tulee juteltua enemmän työkavereiden kanssa, kun ihmiset eivät istu omissa huoneissaan koko päivää. Uskon, että sen myötä myös yhteistyö eri tiimien välillä toimii paremmin”, Taisto sanoo.

“Kahvi on hyvää ja ihmiset tyytyväisiä”

Etukäteen mietittiin paljon sitä, miten yhteishenki säilytetään, kun ihmiset istuvat uusissa tiloissa ja vähän hajallaan.

Ratkaisuksi keksittiin kahviautomaatit, tai oikeastaan niiden karsiminen: uusissa tiloissa on käytännössä yksi iso automaatti, jossa vähän väkisinkin pääsee juttusille kollegojen kanssa.

”Välillä joutuu vähän odottamaan, että saa kahvia, mutta se ei haittaa. Kahvi on hyvää ja ihmiset tyytyväisiä”, Kauppinen sanoo.

”Lopputulos on erittäin onnistunut ja yhteistyö Fyran kanssa oli mutkatonta. Ammattilaisten kanssa on hienoa tehdä työtä.”

Asiakkaitamme

Tutustu muihin töihimme.