14.12.2023

Fyra’s and Sitra’s Joined Effort Awarded in the Sustainability Category of the Workplace Awards 2023

Thrilled to share that Fyra’s workplace development project with Sitra, the Finnish Innovation Fund, has been nominated as the winner in the Sustainability category of the Workplace Awards 2023. Facilitated by Rakli, the Workplace Awards 2023 are a call for excellence in making work environments a better place to work.

Future-proof Hybrid Spaces Aligning with Evolving Work Patterns

On the event floor, a versatile hybrid space was created for virtual events and team gatherings, facilitating diverse encounters with adaptable elements. This hybrid-capable event space enhances the ability to organize inclusive events through virtual platforms, while the multipurpose studio enables office participation in global events and reduces the need for travel.

The work environment floor was revamped to align with evolving work patterns, the changing role of the office and enabling growth. Shared workstations freed up space for teamwork, while soundproofing, AV enhancements, and phone booths improved daily user experience. The addition of a community-focused cafe space encourages spontaneous interactions. Overall, the redesigned layout promotes shared use and accommodates growth within existing spaces.

Enhancing Employee Well-being with Sustainable Design Choices

The various aspects of responsibility were considered throughout different phases of the project. In the pursuit of social responsibility, it is imperative to incorporate facilities that not only enhance employee well-being but also cater inclusively to every user. The planning process extensively engaged the employees – taking into account the company’s strategy, the communal spirit of the personnel, and the specific needs of teams and individuals, enhances the sustainability of the space by ensuring long term use.

The decisions regarding structure, materials, and furniture were guided by a commitment to ecological responsibility. Recycling played a significant role, as surplus materials, such as glass wall elements and fixed furniture frames reclaimed from the property, were repurposed. Additionally, new building materials were thoughtfully sourced. Leftover materials from renovation, like ceiling panels, found a purpose in enhancing acoustics on various floors. Every effort was made to repurpose intact furniture, and any surplus was consciously recycled. This comprehensive approach reflects a dedication to both social and ecological responsibility in the project’s execution.