Holiday Inn Helsinki Expo

Näin ketjuhotelliin suunnitellaan ainutlaatuista eleganssia

Holiday Inn Helsinki Expo haluttiin vapauttaa ketjuhotellin kasvottomuudesta. Fyran avulla messuhotelli sai uutta persoonallisuutta, joka kuitenkin kunnioittaa brändiohjeistusta.

Holiday Inn Helsinki Expo kuhisi kiinnostavia tapahtumia ja kansainvälisiä vieraita, mutta sisustukseltaan messuhotelli ei pysynyt mukana uuden ajan kilpailussa. Vuonna 1997 rakennettu hotelli oli vuosien saatossa kuin unohtunut Messukeskuksen varjoon eikä alkuperäinen, tummasävyinen ilme jäänyt messuvieraiden mieliin tai houkutellut Pasilan bisnesväkeä lounaalle.

Hotelli haluttiin uudistaa ja uudistuksen tavoitteena oli luoda ketjuhotellista ainutlaatuinen yhdistelmä pohjoismaista eleganssia ja Itä-Pasilan betoniviidakkoa. Suljetusta aulasta haluttiin hotellin viihtyisä olohuone, jonne muutkin kuin messuvieraat hoksaisivat poiketa cappuccinolle tai tapaksille. Lopputuloksena piti olla Pohjoismaiden paras tapahtumahotelli, joka kestäisi katseita ja kovaa kulutusta taas seuraavat 20 vuotta.

Haasteita kuitenkin riitti. Aulakerros oli sokkeloinen ja kaikkea muuta kuin tilava, ja kaiken lisäksi sisustuksen piti täyttää Holiday Inn -ketjun yksityiskohtaiset brändi- ja turvallisuusohjeet. Ne määrittävät tarkkaan muuan muassa värejä, materiaaleja, kuoseja, kalusteita ja niiden sijoittelua sekä tilojen opastuksia. Miten näistä lähtökohdista voi luoda jotain persoonallista?

”Eihän se ihan helppo tehtävänanto ollut”, sanoo Suomen Messujen Mika Vakkilainen, projektin tilaaja.

Sisustusarkkitehdit Fyra valikoitui suunnittelijaksi, koska Suomen Messut oli tyytyväinen toimistotalonsa sisustusremonttiin, jonka Fyra oli tehnyt vuonna 2016. Nyt Fyran suunniteltavina olivat aulatilat, ravintola, vastaanotto, 245 hotellihuonetta kerroskäytävineen, hotellin asiakassaunat ja ylimmän kerroksen tilaussauna kabinetteineen sekä uusi kuntosali.

Läpikulkutilassa piilee potentiaalia

Kun kahden ja puolen vuoden talotekniikan ja sisustuksen uudistuksen suunnittelu alkoi, ensimmäiseksi piti loksauttaa paikalleen isot toiminnalliset palaset hotellin sydämessä, eli aulassa.

Aulatilaa saatiin entistä avaramman tuntuiseksi, kun keskeltä kerrosta purettiin vanha umpinainen toimisto ja uusi vastaanottotiski sijoitettiin lähelle sisäänkäyntiä. Raskas portaikko vaihdettiin metalliseen, keveään kierreversioon, jonka suunnitteli projektissa pääsuunnittelija, Arkkitehdit Davidsson Tarkela. Ruuhkien estämiseksi aulaan luotiin leveitä käytäviä sinne, missä liikkuvat suurimmat ihmismassat. Keveiden istumaryhmien välissä kapeat kulkuväylät taas luovat kodikasta tunnelmaa. Ryhmiä rajaavat pehmeät matot, jotka upotettiin turvallisuusmääräysten vuoksi lattiaan.

Jotta muutkin kuin hotellivieraat löytäisivät Open Lobbyn ja aulakerroksessa sijaitsevan Fazerin Ravintola Plattan, Messukeskuksen kokoustilojen aulasta avattiin suora kulku hotellin aulaan. Myös ravintolaan avattiin uusia sisäänkäyntejä.

”Nyt hotelli ja ravintola eivät jää kadulta tai Messukeskuksesta enää huomaamatta”, sanoo Fyran osakas Tiina Närkki, joka veti projektia.

Paikallisväriä yksityiskohdista

Seuraavaksi oli aika suunnitella hotelliin toivottua pohjoismaista ja pasilalaista ilmettä.

Holiday Innin kirkkaat brändivärit otettiin käyttöön murretuissa pohjoisen luonnon sävyissä. Pintoihin ja kalusteisiin valittiin paljon luonnonmateriaaleja, kuten puurimoitusta seinille ja nahkaa nojatuoleihin. Ajattomat kalusteet muuntuvat messuhotellin tarpeisiin: esimerkiksi huoneiden sohvat taipuvat varavuoteiksi, ja ravintolan keveät tuolit on helppo pinota pois tapahtumien tieltä.

Pasilan estetiikkaa tuotiin hotelliin valitsemalla aulojen ja ravintolan lattiamateriaaliksi Messukeskuksenkin lattioista tuttu harmaa betoni. Betonimassalattia kestää hyvin myös satojen ja tuhansien ihmisten päivittäisiä virtoja sekä painavien elementtien liikuttelua tapahtumissa. Lisäksi hotelliin suunniteltiin paikat näyttelyesineille, jotka vaihtuvat messujen mukaan moottoripyöristä perämoottoreihin ja kirjapinoihin.

”Näin hotellissakin voi aistia messujen tunnelmaa”, Suomen Messujen Mika Vakkilainen sanoo.

Pitkät, suorat hotellikäytävät saivat luonteikkuutta, kun hissiauloihin ripustettiin suurtulosteita vanhoista ilmeikkäistä messujulisteista eri vuosikymmeniltä. Ne löytyivät Suomen Messujen toimistosta aiemman sisustusremontin yhteydessä. Messujulisteilla teemoitettiin myös hotellihuoneita.

Tunnelmaa luovat lukuisat yksityiskohdat, kuten yksitoikkoisia käytäviä rytmittävät valoisien ja hämärien kohtien vaihtelut. Ravintolaan taas tuovat persoonallisuutta betonilattiaan upotettu kuviolaatoitus ja baarin viereen rakennettu lasiseinäinen viinivarasto, jossa arvopullojen rivit viestivät laadun arvostusta.

Pohjoismaiden paras – ja enemmänkin

Uudistunut hotelli avasi ovensa yleisölle maaliskuussa 2019. Suomen Messut on lopputulokseen hyvin tyytyväinen ja uskoo, että uudistus houkuttelee lisää asiakkaita.

”Fyra onnistui hienosti löytämään aikaa kestävän, raikkaan ilmeen, joka ei orjallisesti noudata brändikirjaa mutta sisältää kuitenkin vaadittavat värit ja elementit”, Vakkilainen sanoo. ”Avajaisjuhlissa moni näytteilleasettaja sanoi, että nyt on niin hieno hotelli, ettei voi edes harkita majoittuvansa messujen aikaan muualla.”

Myös Holiday Inn -ketju oli todella tyytyväinen lopputulokseen. Tavoitteena oli Pohjoismaiden hienoin tapahtumahotelli, mutta erään brändin edustajan mukaan tulikin koko Euroopan hienoin Holiday Inn.

Asiakkaitamme

Tutustu muihin töihimme.