Original Sokos Hotel Vaakuna

Miten löydetään hotellin sielu?

Fyra halusi tehdä Seinäjoen Original Sokos Hotel Vaakunasta erityisen. Näin se tapahtui. ”Jotain ihan muuta.” Siinä oli tiivistettynä Seinäjoen Original Sokos Hotel Vaakunan uudistamisen tehtävänanto.

Fyra oli aiemmin uudistanut saman paikkakunnan Original Sokos Hotel Lakeuden, joka ammensi luonteensa selkeästi pohjalaisuudesta. ”Halusimme tästä profiililtaan täysin erilaisen hotellin. Oli helppo lähteä liikkeelle, koska olimme suunnitelleet Fyran kanssa jo Lakeuden”, kertoo molempien hotellien hotellipäällikkö Merja Kivioja. Kivioja kutsuu vuonna 1991 valmistunutta Vaakunaa ”perushotellirakennukseksi”, jossa ei ollut mitään sen kummempaa arkkitehtonisesti erityistä, joka olisi pitänyt säilyttää. Koska hotellissa oli pakko toteuttaa putkiremontti, päätettiin samalla uusia kaikki mahdollinen ilmanvaihdosta talotekniikkaan, energiaa säästäviin ikkunoihin ja täysin uuteen sisustukseen. Mutta ensin piti löytää Vaakunan sielu, sen erityisyys, joka erottaa sen niin Lakeudesta kuin kaikista muistakin hotelleista.

Inspiraatio elokuvateatterista

Fyra aloitti Vaakunan suunnittelun vuoden 2016 alussa. Hotelli sijaitsee kaupungin ja sen tapahtumien keskipisteessä, kauppakeskuksen yhteydessä. Huoneita on 147 ja pinta-alaa 5600 neliötä. Alusta asti oli selvää, että Vaakunan arvokkuus ja paikalliset toimijat haluttiin nostaa esille. ”Lähdimme miettimään hotellin konseptia vähän syvemmin, jotta saimme tarinaan lihaa luiden ympärille”, kertoo projektia vetänyt Fyran osakas Eva-Marie Eriksson.

”Aloimme penkoa historiaa. Jos paikalla on luonteva kiinnekohta menneeseen, suunnittelu on heti hedelmällisempää eikä konsepti ole tuulesta temmattu.”

Kiehtova tiedonpalanen löytyi pian: vuosia aiemmin Vaakunan paikalla oli ollut elokuvateatteri Kino Rex. Se loi heti mielikuvan dramaattisesta, arvokkaasta, hieman teatraalisestakin tunnelmasta ja tummista värisävyistä – mikä oli myös jotain aivan muuta kuin miltä Lakeus näytti.

”Konsepti alkoi kehittyä luontevasti, kun esittelimme sen asiakkaalle ja lähdimme miettimään yhdessä”, Eriksson kertoo.

”Vaakuna on jo nimenäkin niin arvokas, että linja haluttiin pitää klassisena ultramodernin sijaan.” Remointointi alkoi joulun 2016 jälkeen. Remonttitauko pidettiin kesällä 2017, sillä se on parasta matkailuaikaa. Viimeisen siiven huoneet valmistuvat toukokuussa 2018. ”Paikan pitää olla suunniteltu niin, että visuaalinen lopputulos jää asiakkaalle mieleen. Materiaalien ja suunnitteluratkaisujen toiminnallisuus on tärkeää mutta yhtä tärkeää on, että lopputulos jää mieleen“, Eriksson sanoo.

Näin tunnelma syntyi

Dramaattisuus ja elokuvateatterimainen tunnelma syntyivät isoilla graafisilla kuoseilla, näyttävillä pinnoilla ja värien käytöllä: huoneissa ei ole muuta valkoista kuin lakanat. Yksityiskohtiin Fyra toi messinkiä ja raskaita tekstiilejä. Paikallisia toimijoita, tuotteita ja materiaaleja pyrittiin hyödyntämään mahdollisimman paljon. Paikallisuus on tärkeää siksikin, että asiakkaat toivovat ketjuhotelleiltakin yksilöllisyyttä ja Pohjanmaalla ollaan tunnetusti ylpeitä omista juuristaan.

Tunnelmaa luotiin valaistuksella, joka on kaikissa Fyran projekteissa olennainen osa suunnittelua. Sitä kiittelee myös Merja Kivioja. ”Hienointa hotellissa on valaistus, Fyra kiinnitti siihen paljon huomiota. Saamme luotua tunnelmavalaistuksen helposti.”

Elokuvateatteri omassa huoneessa

Suunnittelun aikana pohjaratkaisuja järkeistettiin ja turhia tiloja pyrittiin hyödyntämään. Tarpeettomia käytäviä poistettiin ja niiden avulla muutamia huoneita suurennettiin. Näin saatiin rakennettua lisää esimerkiksi saunallisia huoneita sekä hotellille oma kuntosalitila. Fyra suunnitteli hotelliin myös muutaman “leffahuoneen”, joissa on television sijaan kalusteeseen piilotettu videotykki ja äänentoisto. ”On aina hyvä lisä hotellille, kun voi myydä jotain spesiaalimpaa”, Eva-Marie Eriksson sanoo.

Myös hotellin ravintola ja aulatila remontoitiin kevyesti osaksi hotellin kokonaisuutta. Merja Kivioja on tyytyväinen projektiin.

”Fyrassa parasta on kokonaisnäkemys asioista. He pystyvät tekemään tilasta omanlaisensa.” Sanalla sanoen erityisen.

Asiakkaitamme

Tutustu muihin töihimme.