Hyvin suunniteltu toimitila tukee työn eri vaiheita

Fyra suunnitteli Wärtsilälle uuden kampuksen, joka on todellinen tulevaisuuden toimisto. Viihtyisät tilat mahdollistavat monimuotoisen tiimityöskentelyn – eikä haittaa vaikka osa tiimistä istuisi toisella puolella maailmaa.

Pois perinteisestä avokonttorista

Avara aula toivottaa tervetulleeksi pörssiyhtiö Wärtsilän kampukselle.

Sisustusarkkitehdit Fyran avulla Wärtsilän hulppeat 10 500 neliön tilat uudistettiin täysin, eli käytännössä vanhasta ei jäänyt jäljelle muuta kuin kantavat rakenteet. Miksi?

Koska muuttunut työkulttuuri tarvitsee muutosta myös tiloihin.

Wärtsilän kaltaisessa kansainvälisessä pörssiyhtiössä yhä useamman työntekijän tiimi istuu hajautettuna ympäri maailmaa, ja työpäivä ja -viikko koostuvat hyvin erilaisista työtehtävistä.

”Halusimme pois avokonttorista, ja tilalle uudenlaisia tiloja tukemaan työnteon tavan muutosta”, Wärtsilän kiinteistöjohtaja Thomas Hollfast kertoo.

Fyra tarttui haasteeseen.

Syntyi suunnitelma tilasta, joka tukee kansainvälistä työympäristöä ja on helposti muokattavissa eri työvaiheille ja -tavoille. Suunnitelman läpivieminen konkreettisiksi, täysin uusiksi Wärtsilän toimitiloiksi vei vuoden päivät.

Funktionaalisuutta ja kodikkuutta

Fyran luomassa uudessa työtilakonseptissa yhdelläkään Wärtsilän 525 työntekijästä ei ole omaa huonetta. Sen sijaan on erilaisia työskentelytiloja, jotka palvelevat eri työvaiheita, työtapoja ja eri kokoisia ryhmiä. Kaksi ensimmäistä kerrosta on omistettu pelkästään neuvottelutiloille. Lisäksi toisessa kerroksessa on Wärtsilä Acceleration Centre, joka toimii agile-tyyppisenä ideakiihdyttämönä.

”Kaikissa kerroksissa on sama logiikka, meren puolen maisemissa on tilaa projektityölle ja tiimityöskentelylle ja toinen pääty on varattu keskittymistä vaativalle yksilötyölle”, sanoo projektista päävastuussa ollut sisustusarkkitehti Niina Sihto Fyralta.

Tiloja joissa viihdytään

Wärtsilän yksi toive oli saada tiloihin paljon väriä. Fyran Sihto kertoo, että ala-aula päätettiin pitää arvokkaan eleettömänä ja suosia yrityksen brändivärejä eli sinistä ja oranssia tehosteväreinä. Muissa kerroksissa värit päästettiin pääosaan.

Näin syntyivät värikerrokset, joita on aina kaksi peräkkäin: sininen, vihreä ja oranssi.

”Käytimme värejä niiden kaikissa sävyissä, näin saimme tiloista eläviä”, Sihto kuvailee.

Kokonaisuutta sitoo myös merikonttien inspiroima aaltopelti, joka toistuu teräksisenä ja puisena useissa eri kohdissa rakennusta.

Kaikissa Fyran tekemissä valinnoissa lähdettiin työntekijät ja työnteko edellä: tiloissa pitää viihtyä ja tilojen pitää tukea työntekoa. Kerrokset ja kalusteet muodostavatkin yhdessä harmonisen ja helposti muunneltavissa olevan kokonaisuuden.

Viimeisen silauksen viihtyisyydelle antaa viides kerros: koko kerroksen kokoinen Café Femma on tarkoitettu yhtä lailla lounaan tai kahvitauon pitämiseen kuin työskentelyynkin. Fyran käsissä Café Femmasta tuli oikeaa kahvilaa muistuttava paikka.

Ja mitä muuta kahviloissa tehdään kuin juodaan ja syödään?

”Ennen kaikkea se on luonteva kohtaamispaikka, jossa eri projekteissa ja eri osastoilla työskentelevät työntekijät voivat kohdata”, Hollfast kertoo tyytyväisenä.

Historiaa unohtamatta

Fyran Niina Sihto kertoo, että Wärtsilän kampuksen uudistuksessa haluttiin kunnioittaa myös yrityksen historiaa, joka alkaa vuodesta 1834.

Valmiissa tilassa on vanhoja laivojen pienoismalleja tilanjakajina.

Myös Wärtsilän hieno, vuosien varrella kerätty taidekokoelma on koottu yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

”Kirjasto tai lounge on kaikille työntekijöille avoin, mutta se on suunniteltu myös vieraiden vastaanottamiseen ja hallituksen kokouksia varten”, Sihto sanoo arvokkaan näköisestä tilasta.

Fyra haluaa tehdä tiloja, joista tunnistaa Fyran kädenjäljen, mutta jotka ovat ennen muuta asiakkaansa näköisiä.

”Vaikka urakka oli valtava, uskon että onnistuimme. Paras kiitos oli, kun Wärtsilän HR-johtaja kiitteli, että täällähän on ihan meidän näköistä,” Sihto sanoo.

Tutustu muihin töihimme.