Miten tulevaisuudessa tehdään töitä?

Haluatko tänään tehdä töitä seisten, nojatuolissa istuen tai merimaisemaa ihastellen? Kaikki työnteon tavat ovat mahdollisia Nesteen uusitussa pääkonttorissa, joka vie yrityksen työkulttuurin rohkeasti uuteen aikaan.

Vielä alkukesästä 2016 Nesteen pääkonttori näytti ulospäin uljaan eteenpäin katsovalta, mutta sisältä samalta kuin moni muukin toimisto: ruskeaa, harmaata ja paljon erillisiä huoneita. Perinteinen koppikonttori ei ollut Nesteen brändin mukainen eikä se tukenut suuntaa, johon Neste halusi kehittää työkulttuuriaan.

”Halusimme monitilatoimiston, joka lisää vuorovaikutusta”, sanoo Neste Oyj:n kiinteistöstä vastaava Niko Pihlman. ”Halusimme tilan, jossa voi tehdä joustavasti töitä ajasta ja paikasta riippumatta.”

Oli siis aika kaataa seiniä ja luoda täysin uudenlainen työympäristö yli 600 ihmiselle.

Suunnittelijaksi valikoitui Sisustusarkkitehdit Fyra.

”Olimme vaikuttuneita Fyran referensseissä nimenomaan heidän osaamisestaan monitilatoimistojen ratkaisuissa. Fyralaiset ymmärsivät millaista on tulevaisuuden työnteko ja miten se vaikuttaa toimitiloihin”, Pihlman sanoo.

Kaikki lähtee visiosta

Alkuun tarvittiin vahva konsepti. Se vaati paljon taustatyötä ja haastatteluja.

”Tilaratkaisujen on aina perustuttava siihen, miten ihmiset toimivat suunniteltavassa ympäristössä. Täytyy selvittää mikä on juuri tämän yrityksen ihmisten tapa tehdä työtä. Minulle suunnittelijana on kaikkein palkitsevinta, kun ratkaisemme tilojen toiminnallisen puolen ja vastaamme työntekijöiden tarpeisiin. Silloin ihmiset viihtyvät tiloissa”, Fyran sisustusarkkitehti Anu Latvala sanoo.

Remontti tehtiin äärimmäisen tiukalla aikataululla. Se alkoi heti vuoden 2016 alkupuolella ja viimeinen kerros saatiin valmiiksi heinäkuussa 2017. Henkilökuntaa haastateltiin ja suunnitelmia muutettiin tarvittaessa, kun uusia tarpeita nousi esiin.

”Fyralaiset olivat jatkuvasti herkkänä sille, millaisia tarpeita työntekijöiden haastatteluista nousi esille. Jokainen kerros tehtiin käyttäjien tarpeita ja yrityksen kokonaistarvetta kuunnellen”, Nesteen Niko Pihlman kiittelee.

Kerros kerrallaan

Projektiin toi omat haasteensa se, että konttori sijaitsee kahdessa rinnakkaisessa rakennuksessa ja siinä on yhdeksän kerrosta, neliöitä noin tuhat per kerros. Jo alussa päätettiin, että projekti viedään läpi vaiheittain.

Kerros kerrallaan seinät kaadettiin ja muovimatot revittiin irti. Tilalle tuli väriä, luonnonmateriaaleja ja suomalaisten kalustevalmistajien modernin raikkaita kalusteita. Johtotähtenä toimi avoin ja helposti muunneltavissa oleva tila, jossa ihmisten olisi helppo kohdata toisiaan. Jos aiemmin jokainen istui omalla nimetyllä paikallaan ja koristeli sen paperivuorella, nyt jokaisella on yhdeksän kerrosta vapaasti käytössään.

”Lähestulkoon kaikista työpisteistä tehtiin flexi-pisteitä, joita ei ole nimetty kenellekään”, Fyran Latvala kertoo.

Monitilatoimistossa tieto kulkee helpommin, kun ihmiset näkevät toisiaan ja keskustelevat helpommin myös epävirallisissa yhteyksissä – esimerkiksi keittiössä, joka rakennettiin jokaiseen kerrokseen.

”Ihmiset tekevät töitä 7,5 tuntia päivässä. Viihtyisyys on tosi tärkeää. Avotoimistossa on oltava hyviä tukitiloja”, Latvala toteaa.

Hauska yksityiskohta on se, että jokainen uuden konttorin yhdeksästä keittiöstä on hieman erilainen – samoin kuin jokainen kerros. Kalusteet ovat kerroksittain hieman erilaisia ja joissain kerroksissa on esimerkiksi viherseiniä.

”Toinen siipi on sininen ja toinen vihreä ja värit vaalenevat kohti yläkerroksia”, Anu Latvala kertoo.

Golfia yläkerrassa

Työpisteitä ja tilatyyppejä on myös erilaisia erilaisiin tarpeisiin. Jollekin sopii perinteisempi työpöytämalli, joku haluaa tehdä töitä seisten, joku taas pääsee parempiin tuloksiin ottamalla rennommin läppäri sylissä sohvalla tai omassa tummansinisessä tai vihreässä nojatuolissa. On paikkoja yksin työtä tekeville ja huoneita tiimeille. Jokaiselle jotakin.

”Eri näköiset tilat antavat mahdollisuuden kiinteistön sisällä irtiottoon”, Nesteen Niko Pihlman sanoo.

Todellisen irtioton voi tehdä ottamalla hissiin ylimpään, E6-kerrokseen. Siellä huikeaan merinäköalaan yhdistyy tyylipuhdas tila, jossa on itsepalvelukahvila, pieni golfausrata, sohvia, kirjasto, nojatuoleja ja erikokoisia huoneita, joita voi varata.

Ajaton suunnittelu on parasta suunnittelua

Nesteen kaltaisen ison yrityksen pääkonttorin on oltava yli kymmenenkin vuotta ajankohtaisen näköinen. Ratkaisujen pitää olla paitsi hyviä, myös aikaa kestäviä. Tilan pitää joustaa, jos vaikkapa henkilökunnan määrä yllättäen pienenee tai kasvaa. Pohjaratkaisut eivät voi romuttua muutoksista.

”Uusi toimisto on Nesteen liiketoiminnan kannalta ketterämpi”, Niko Pihlman sanoo.

Uusi konttori myös puhuu samaa kieltä kuin Nesteen markkinointiviestintä: se on raikas, helposti lähestyttävä ja positiivinen. Brändin näköinen toimisto sitouttaa työntekijöitä ja toimii käyntikorttina ulospäin.

Alusta asti oli selvää, ettei hanke jäisi pelkkään Espoon pääkonttorin uudistukseen vaan konsepti pitäisi olla monistettavissa globaalille tasolle. Samaan aikaan remontin kanssa Fyra ja Neste kokosivatkin Agile Working -tilaratkaisuista työkirjaa, joka on tarkoitus jalkauttaa Nesteen toimipisteisiin globaalisti.

Ennen pitkää siis muissakin Nesteen konttoreissa pääsee tekemään töitä vaikkapa toimiston sisäiseen kahvilaan, viherseinän tai golf-radan vierelle – tai perinteisen työpöydän ääreen.

”OIen erittäin tyytyväinen lopputulokseen”, Nesteen Niko Pihlman sanoo.

”Löysimme nopeasti yhteisen punaisen langan. Tai paremminkin Nesteen sini-vihreän langan.”

Valokuvaaja: Sampsa Pärnänen

Tutustu muihin töihimme.