Miten luotiin tulevaisuuden työskentelyä vastaava tila?

Fyra suunnitteli Suomen L’Oréalille uudet toimitilat, jotka edistävät työntekijöiden hyvinvointia – ja huokuvat kauneutta.

Ensimmäisenä vastaan tulee maisema: kimmeltävä meri, Lehtisaaren metsäinen rantaviiva ja harmaanakin huikea taivas. Maisema onkin pääosassa L’Oréal Finlandin uusissa toimitiloissa Espoon Keilaniemessä. Kun katse alkaa kiertää ikkunaseinien ympäröimää toimistoa, vaikutelma on skandinaavisen avara ja klassisen tyylikäs. Juuri sellainen kuin L’Oréalilla toivottiinkin.

Fyra suunnitteli kahden kerroksen, yhteensä 1490 m2:n työskentelytilat. Avara tila on iso muutos L’Oréalin entiseen 1980- luvun toimitilaan, joka oli täynnä pieniä huoneita ja käytäviä. Se ei edistänyt tiimirajat ylittäviä luontevia kohtaamisia eikä enää tuntunut nykyajan tarpeisiin sopivalta.

”Fyra hoksasi nopeasti meidän kulttuurimme ja työskentelytapamme. Olemme tosi nopeita tuotteiden ja päätösten suhteen, ja meillä on paljon nuoria milleniaaleja töissä. Mietimme, millaisia palveluja heidän edustamansa sukupolvi työelämältä haluaa, mitä nykypäivän digitaalisuus edellyttää työympäristöltä ja miten lisääntynyt ja edistetty etätyöskentely sekä vastuullisuus tulee huomioida”,  L’Oréal Finlandin pr- ja viestintäjohtaja Tarja Kuusela kertoo.

Fyran Niina Sihto kertoo, että tavoitteena olivat toimivat ja eteenpäin katsovat työtilat.

”Visuaalisuudellaan ne huokuvat yrityksen arvomaailmaa ja alalle ominaista estetiikkaa”, Sihto kertoo.

Kaikki lähtee funktionaalisuudesta

L’Oréalin tilat edistävät niin sanottua activity-based-työskentelyä, jossa ihmiset valitsevat työpisteensä kulloisenkin tarpeensa mukaan. Alakerran toinen siipi merimaisemineen ja sohvineen sopii tiimityöskentelyyn, toisesta siivestä taas löytyy perinteisempää toimistotilaa. Niiden välissä on lukuisia pieniä neukkareita ja puhelinkoppeja, joissa on helppo pitää videopalavereja.

”Työskentelytilojen ja- tapojen monimuotoisuuteen haluttiin panostaa suunnittelussa”, Niina Sihto Fyralta sanoo.

“Kartoitimme Fyran kanssa myös mahdollisia riskejä ja niiden ratkaisuja, esimerkiksi miten saamme taattua kaikille tarvittavan työrauhan. Toimistossa pitää ja saa puhua normaalilla äänellä, työtehtävän vaatiessa voi aina mennä myös hiljaiseen huoneeseen”, Tarja Kuusela kertoo.

Koska isossa kosmetiikkayrityksessä pyörii paljon tavaraa, postitukselle ja säilytykselle on suunniteltu omat huoneensa ja pisteensä, jotta tunnelma säilyy seesteisenä. Kierrätykseen ja vastuullisuuteen on panostettu, ja yritys muuttui paperittomaksi muuttaessaan uusiin tiloihin.

”Ehdottoman tärkeää viihtyvyyden ja siisteyden kannalta oli myös se, että kaikille tuotteille ja tavaroille löytyy oma paikkansa. Tällöin tilojen käyttö on luontevaa ja helppoa” Niina Sihto kertoo.

Muutokset ovat sujuneet Kuuselan mukaan yllättävän helposti, koska koko tila on suunniteltu uudet toimintatavat huomioiden. Samalla mietittiin myös yrityksen arvojen kuten rehellisyyden, rohkeuden ja läpinäkyvyyden toteuttamista uudessa työympäristössä.

Yläkerrassa on isoja tiloja asiakkaiden ja sidosryhmien kohtaamisiin, keittiö sekä iso oleskelutila, jossa voi kokoontua vaikka asiakkaiden kanssa rennommissa tunnelmissa.

”Hienoa on ollut, että kollegat oppivat tuntemaan toisiaan paremmin, kun tässä tulee niin paljon luontevia kohtaamisia.”

Kauneus on yksityiskohdissa

Isossa keittiössä kokoontuu joukko puhetta pulppuavia nuoria naisia ja miehiä: eräs tiimeistä kokoontuu yhteisen aamupalan äärelle perjantain kunniaksi.

Vaikka funktionaalisuus onkin ollut suunnittelussa olennainen tekijä, esteettisyys on kulkenut koko ajan sen rinnalla – olemmehan kauneusalan johtavassa yrityksessä. Keittiön vaaleat puu- ja kivipinnat, sirot mustat kalusteet ja hienostuneet, messinkiset yksityiskohdat heijastavat L’Orealin brändin omaa visuaalisuutta.

Tarja Kuusela on lopputulokseen erittäin tyytyväinen.

”Kaikki sanovat, että työpaikalle on joka aamu kiva tulla. Sen enempää ei voisi toivoa.”

Valokuvaaja: Sampsa Pärnänen

Tutustu muihin töihimme.